Tantehilde.be

- Naaien: poppenhaar van breiwol.

Categorieën: Reacties: 7 woensdag, 27 februari 2008 22:30

DEEL I: meisjes met staartjes 

Dit is hoe ik poppenhaar maak van breigaren

Teken een lijn op het hoofd van je pop: van het voorhoofd waar je het haar wil laten beginnen tot achter in de nek waar het haar eindigt. Meet deze lijn (bv. 15 cm). Neem vervolgens een stuk plakband van 15 cm en leg het met de kleefzijde naar boven gericht op je tafel.

Meet nu hoe lang je het haar wil hebben, bijvoorbeeld vanaf de ene schouder over het hoofd tot de andere schouder (26 cm in dit voorbeeld).

Leg nu het breigaren draad voor draad op de plakband (knip de draden niet door!). Zorg ervoor dat ze netjes naast elkaar liggen.

Leg nu een stuk papieren zakdoek of toiletpapier bovenop die middellijn. Draai voorzichtig alles om en stik met kleine steekjes over de plakband, waarbij je het toiletpapier onderaan legt.

Verwijder de plakband en het papier. Werk traag en voorzichtig, zodat je de haren niet verplaatst (gebruik desnoods een pincet).

Plaats deze ‘pruik’ op de getekende lijn op je poppenhoofd. Zorg ervoor dat je de linker- en rechterkant apart houdt. Speld eerst vast en naai dan met kleine steekjes met de hand vast, te beginnen vanaf het voorhoofd.

Zodra je hiermee klaar bent, kan je eventueel wat stoflijm gebruiken om de haren op hun plaats te houden.

Teken aan weerszijden van het hoofd een lijn, zoals op de foto te zien is.

Neem de eerste 4 draden en naai ze vast. Neem de volgende 4 draden en naai ook die vast.

Ga zo door totdat alle haren zijn vastgenaaid.

1 zijde is al vastgenaaid. Doe nu ook de andere kant.

Als beide zijden afgewerkt zijn, kan je een vlechtje maken (of gewoon staartjes) en er een mooi lintje aan vastnaaien zodat je de steken niet meer ziet.

Met deze methode kan je eindeloos variëren. Je kan bijvoorbeeld een pony maken (neem in dat geval korte draadjes op je stuk plakband en naai deze vast boven het voorhoofd van je pop voor je de lange haren doet).
Een leuk effect is ook ‘lintjesgaren’, of zelfs repen stof. Ja, lijkt me leuk, dat moet ik eens uitproberen bij een volgende pop!

DEEL II: meisjes met los haar of jongens.

Eigenlijk verschilt de methode weinig van de vorige, alleen moet je het haar in de andere richting op het poppenhoofd naaien.  Omdat je meerdere ‘pruikjes’ nodig hebt per pop om het volledige hoofd te bedekken, heb ik ook een snellere methode gevonden om de pruikjes te stikken.

1. Je meet deze keer de breedte van je poppenhoofd, van oor tot oor dus. Dit is de lengte van de plakband die je nodig hebt. Ik gebruik tegenwoordig geen gewone plakband meer, maar wel van die gele schilderstape. De plakkracht is veel minder sterk (handig, want het moet er na het stikken natuurlijk weer af) en omdat het een soort papieren plakband is, kan het zo rechtstreeks onder de stikmachine zonder dat het wegglijdt.

2. De lengte van de geknipte wol = 2x de lengte van de uiteindelijke lengte van het haar dat je wilt bekomen. Voor een jongen neem ik meestal 5cm, dus de stroken wol moeten 10cm zijn. Dat knippen gaat heel snel als je de wol rond een kartonnen boekje wikkelt en het boven en onder doorknipt.  Leg de plakband met de lijmkant naar boven op tafel en leg de haartjes erop zodat de plakband in het midden ligt.

3. Het ‘pruikje’ kan zo onder de stikmachine, (met de plakband onderaan): hou het wel links en rechts goed aangedrukt en stik langzaam.

4. De plakband mag weg. Scheur voorzichtig op de stiklijn en trek het heel zachtjes los.

5. Plaats het op het achterhoofd van je pop en naai het vast op de gestikte lijn. Daarna kan je de haartjes naar beneden vouwen en de eerste rij is klaar.

6. Op deze manier naai je zoveel ‘pruikjes’ boven elkaar als nodig is. De voorste naai je net iets voorbij de naad van je poppenhoofd, zodat het een beetje over het voorhoofd valt.  let wel: hoe korter je de haartjes wil, hoe dichter je de pruikjes op elkaar moet naaien.  Zo ziet het er dus uit voor het bijknippen.

 7. En zo na de kappersbeurt. Het meisje heeft een haarscheiding aan de zijkant van het hoofd. Daarvoor met je de plakband niet in het midden maar meer naar links/rechts plakken en stikken.

7 Reacties »

 1. Eindelijk! Ik was al op zoek naar een beschrijving voor het maken van poppenhaar! De meeste poppen krijgen een mutsje op maar dat vind ik niet zo leuk. Dank!!!

  Eveline zondag, 15 juni 2008 22:33

 2. [...] 1bol van 100g kousenwol in de gewenste kleur (bruin dus, waarschijnlijk heb ik het ooit gekocht om poppenhaar van te maken). Maar dat was gelukkig voldoende.  De beschreven maat kwam wel niet overeen (winand is toch al [...]

  Pingback Tantehilde.be » Breien en breivraagjes. donderdag, 13 augustus 2009 08:43

 3. [...] Daarna wat slordig onder de naaimachine gelegd, want krullen moeten niet netjes liggen. 3 aparte stroken heb ik gemaakt en die onder elkaar op het poppenhoofd [...]

  Pingback Tantehilde.be » Blonde krullen voor Octavie. dinsdag, 1 december 2009 11:05

 4. [...] verschilt de methode weinig van de vorige, alleen moet je het haar in de andere richting op het poppenhoofd naaien. Omdat je meerdere [...]

  Pingback Tantehilde.be » Poppenhaar van breiwol, deel II: voor jongens en voor meisjes met los haar dinsdag, 25 mei 2010 14:59

 5. ik vind het heel mooi,
  maar nu heb ik alles op een bandje gestikt
  nu komt mijn probleem ik wil er een pippilangkous pruik van maken voor mijn kleindochter.
  ken het niet zomaar aan haar hoofd vast naaien!
  wie heeft er een oplossing voor

  corrie zondag, 30 januari 2011 18:41

 6. @corrie: op een mutsje naaien he!

  hilde zondag, 30 januari 2011 21:05

 7. Wat ben ìk blij met deze beschrijving zeg!! Super duidelijk.
  Ik ga het direct proberen. Dank je wel.

  Airia donderdag, 30 augustus 2012 09:10

RSS feed TrackBack URL

Geef een reactie