Tantehilde.be

Kabels breien

Categorieën: baby, breien Reacties: 27 vrijdag, 25 september 2009 11:06

Ik heb leren breien in het eerste leerjaar, ik was toen 6 jaar. We moesten een poppetje breien en op het einde van het jaar hadden een vriendinnetje en ik als enigen het poppetje klaar (en mijn man, ik denk dat die nooit heeft begrepen hoe je één steek moet breien, al zat hij toen ook in diezelfde klas). 

Een paar jaar later breidde dat vriendinnetje een trui voor zichzelf. Een rode trui met kabels.  Jaloers dat ik was!!  Kabels breien, dat leek een onmogelijk ingewikkelde opgave! Ik begon dadelijk ook aan een trui voor mezelf (zonder patroon uiteraard, het moest helemaal van mezelf zijn), en had na een hele winter breien een korte vleermuismouwen-trui klaar (tja, jaren ’80 he) met heel veel verschillende steekpatronen, maar geen kabels… Ik heb die trui heel veel gedragen tot ik ongeveer 13 jaar was, toen heb ik het vormloze ding weggegooid. Jammer, je zou nooit iets zelfgemaakt mogen wegdoen, mijn moeder zal het niet geweten hebben dat ik het weggegooid heb.

Dit hele verhaal enkel om te zeggen dat ik vele jaren later ondervonden heb dat kabels breien helemaal niet moeilijk is. Rechts en averechts, en af en toe een paar steken in de verkeerde volgorde breien, zo simpel is dat. 

Het model is dus gebaseerd op de ‘First size matinée jacket’ zoals ik het eerste pulletje gebreid heb.  En met heel wat berekeningen en proeflapjes heb nu dus hetzelfde met lange mouwen en kabels gebreid. Met aangepaste ouderwetse knoopjes is het helemaal af.

(ik heb niet alleen ouders met grote zolder, maar ook tantes die alles sparen en ten gepaste tijden doorgeven aan mij! Danku tante m. voor de knoopjes!)

(oh en kijk naar die schattige haartjes)

 

Voor mezelf (als ik het misschien nog ooit eens wil breien) en voor jullie heb ik heb het netjes uitgeschreven hoe ik dat gedaan heb. Ik ben geen held in breibeschrijvingen, maar wie wat van breien kent, kan het zeker volgen.

Met deze handige tutorial met veel foto’s begrijp je het hoe en waarom van kabels.  Voor wie een beginnende breister is, of nog nooit kabels geprobeerd heeft: oefen eerst met een simpel project, zoals deze beenwarmers.

 KLIK HIER voor de breibeschrijving van het kabelpulletje.

En om het helemaal jaren ’30 te maken, kreeg hij er ook nog zelfgebreide sokjes bij. Sokken breien had ik nog nooit eerder geprobeerd. Maar ook dat bleek eigenlijk simpel te zijn eens je het systeem doorhebt. Ik nam een patroon uit een boekje en met een kabel erbij verzonnen (ha ja) werd het dit:

(zo zacht dat de kat er niet van wil wijken)

Je kan de sokjes ook breien, ik heb het hier *klik* beschreven.

Mijn snorretje

Categorieën: tussendoor Reacties: 8 woensdag, 23 september 2009 14:44

‘k Heb een snorretje gekregen:

Van daan.  De kinderen en wij hebben al wat af gegiecheld!

Ik heb wat gevonden.

Categorieën: baby, kleren en kleedjes, moeders'zolder, stof Reacties: 32 vrijdag, 18 september 2009 17:29

Ik hou ook wel van kringloopwinkels en rommelmarkten, maar mijn man is nooit gewillig om mee te gaan en met 5 kinders in mijn kielzog komt het er dus nooit van. Maar! De zolder van mijn ouders is echt één grote grot van ali-baba! Babytruitjes, jurkjes en jassen voor mijn dochters, jurken voor mezelf.  Mijn ouders zijn echt het perfecte koppel: hij maakt fotos van alles, zij houdt alles bij.  Ik hoef dus maar de catalogi na te kijken (lees: de fotoalbums van mijn jeugd), en mama haalt dan het nodige van haar zolder! Kijkt u even mee en wees gerust jaloers!

 

 

Deze Toetanchamon  komt echt van Egypte. Ik ben eeuwig jaloers geweest op dit stuk stof die mijn moeder nooit verwerkt heeft, maar altijd in haar ‘geheime’ stoffenkast bewaarde. En oef, wat ben ik nu blij dat ze er nooit zelf iets meegemaakt heeft, of nog erger: het eerder aan mij gegeven heeft. Ik heb er nu het rokje uit knipmode maart 2009 met plooi en zakken van kunnen maken:

(ge zult het ondersteboven moeten bekijken, want zo moet ik het ook altijd zien)

En deze stof werd een kleedje voor de oudste dochter. Heel simpel patroon, met aangeknipte mouwtjes, zonder knopen of rits. Ik wou het liever voor mezelf houden, maar ja, de kinderen hebben ook wat ‘nieuws’ nodig.

 

(oeps, daar moet precies nog een stofplooi weggestreken worden..)

Een schortje voor een playshirt.

Categorieën: ruilen Reacties: 6 donderdag, 17 september 2009 19:05

Ik kreeg van missvanham een playshirt en zij kreeg van mij in ruil een twee-in-een-kinder-keukenschortje:

 

 

‘k Heb nieuwe klompen

Categorieën: tussendoor Reacties: 5 dinsdag, 15 september 2009 23:25

Want ik ga op een boerderij wonen. Een laat verjaardagsgeschenk van mijn zus is dit. (Dat kleine popje is probeersel van afgelopen zomer. Het is Winands favoriete knabbelpopje. Niet helemaal gelukt, en dus mag je’t ook niet van dichterbij bekijken. )

Ouder »