Tantehilde.be

t-shirts zijn makkelijke kado’s!

Categorieën: kleren en kleedjes Reacties: 4 maandag, 16 juni 2014 15:10

Voor jarige voetbalfans, voor jarige grote meisjes, voor jarige neefjes,…(en ja, dat zijn mijn eigen dochters die de kado's voor hun vrienden showen, god-beware-me ik heb geen voetbalfans in huis!)

Voor meisjes met een extra detail op de rug:

Oh mijn neefje van 8 kan zo zalig enthousiast zijn als hij een zelfgemaakt kledingstuk van mij krijgt! Scoren als tante!!

En zo ligt mijn naaitafel vol restjes draad en stof, zo raakt mijn doorstreep-lijstje doorstreept,..

en worden mijn bloembakken leeg..ah nee, dat had er niets mee te maken, maar serieus: RONJA FOEI! :

De communiekleedjes

Categorieën: kleren en kleedjes Reacties: 4 vrijdag, 13 juni 2014 11:10

Ondertussen is communiefeest twee ook achter de rug en heb ik eindelijk een beetje tijd gevonden om iets over de feestkleedjes te zeggen: 

Voor u gepresenteerd door Aster: een kleed uit 'Stof voor doe het zelvers': uit lichtblauw wafelstof het model met plooikes en een roze paspel, ideaal voor mijn cowboy-girl die haar stoere laarzen niet meer wil uitdoen sinds ze die als communiekado gekregen heeft.

Voor de grote communicant : een zelfgetekend patroon: heel eenvoudig recht model, maar de rugsluiting is zo mooi, dat ik daar altijd maar foto's van wil nemen:

Ondertussen is het kleedje al een paar keer in de was geweest, is het waarschijnlijk een ietsiepietsie gekrompen en piept de voering eronder uit. Ja, ik ben zo iemand die haar stof niet voorwast. Maar echt zeg, zo een echt feestelijk kleed met voering enal heb ik gemaakt!

 

Het patroon werd getekend door iemand die wel wat kan schrijven en tekenen en naaien: wij hebben dat echt zo professioneel gedaan met testkleedjes enal:

Na testkleed één zei ik: "hier aan de schouders een beetje meer zo en aan de taille een beetje meer zus" en dan werd er door Madame nog wat geknipt, getekend en geplakt aan het patroon.

Daarna maakte ik testkleed twee: dat werd ineens goedbevonden en afgewerkt met een rits op de rug en een kantje aan de zoom.

En zo is het kind haar kast weer gevuld voor de zomer. 

1 meter stof

Categorieën: kleren en kleedjes, schoons van anderen Reacties: 4 woensdag, 12 februari 2014 12:01

Wat zal ik eens maken? Ik heb keiveel stof liggen, maar dikwijls is dat slechts één metertje..

Maar ziet: er is een nieuw naaiboek met 12 outfits uit 1 meter stof!

Marijke Sileghem – vroeger rechterhand van ontwerpster Kaat Tilley – bedacht een aantal creaties/kledingstukken die uit 1 meter stof gemaakt kunnen worden. Meer nog, ze creëerde een hele collectie van stuks die naar hartelust tot diverse outfits kunnen gecombineerd worden. De collectie kreeg dan ook de toepasselijke naam 'Only One Meter'. 
Alle projecten in het boek zijn stap-na-stap geïllustreerd en duidelijk omschreven, wat ze niet alleen voor doorwinterde maar ook voor beginnende naaisters haalbaar maakt.  De uitvoering in neutraal baalkatoen zorgt er bovendien voor dat ik mij het kledingstuk gemakkelijk in een favoriet stofje kan voorstellen. 
Ik ben fan! En jij?

verschenen bij uitgeverij Stichting Kunstboek: 'De geknipte outfit met 1 meter stof'

De meisjes: deel 2

Categorieën: kleren en kleedjes, poppen Reacties: 5 maandag, 19 augustus 2013 08:32

Het andere meisje’ kreeg van mij ook een outfit-assorti-met-haar-poppen, al gebeurde dat eerder toevallig:

EERST

maakte ik een harembroek voor Aster. Ik gebruikte een mooie streepjestricot en maakte van de overschotjes stof  nog wat poppenkleedjes.  Een harembroek dus, met zo een verlaagd plafond, een "kakbroek". Dat laatste had ik per ongeluk ook luidop gezegd en het kwaad was geschied. Het meisje wou de broek niet meer aandoen. Ik heb de harembroek willen wegschenken aan drie (!) verschillende kinderen waarbij de moeders telkens heel enthousiast waren.  Maar de kinderen trokken hun neus op voor het soort broek dat je niet eens behoorlijk kan optrekken. Uiteindelijk is er een jongen mee gaan lopen die het wel een geschikte outfit vond (Ik weet niet of hij het al ooit aangetrokken heeft, maar zijn moeder mag mij dat altijd laten weten.)

TOEN

maakte ik een reeks van hele simpele shorts voor mijn jongste zoon. Het soort broek met elastiek en met zonder knopen (want knopen, daar heeft mijn jongste kind werkelijk soort angst voor). Ik maakte er drie waaronder deze streepjesshort, hetzelfde stofje als de harembroek…

 

VERVOLGENS

keek de kleine jongen naar de streepjesstof, herinnerde hij zich iets van een "kakbroek" en weigerde hij het aan te trekken. Gelukkig is het een modelletje dat rond het model van mijn jongste dochter ook niet misstaat. En dus heeft ze – dan toch, zij het geen ‘kakbroek’-  eenzelfde outfit aan als haar poppen

 

De meisjes: deel 1

Categorieën: kleren en kleedjes, poppen Reacties: 11 vrijdag, 9 augustus 2013 22:06

We noemen ze 'de meisjes'.

De twee oudste kinderen zijn 'de groten' (of 'de klein', als ze bijvoorbeeld op tijd in bed moeten of ergens te lang achterblijven naar ons goesting), de jongste zoon is 'de kleine' en dus zijn twee andere dochters: 'de meisjes'. Ze spelen ook meestal samen, of durven ook al eens ruzie maken. Bijvoorbeeld over wie de meeste poppenkleedjes heeft:

Wat een slimmerik dan oplost door een restje stof van haar kleed te vragen en er zelf aan te beginnen:

 

Waarbij ze alles zelf tekent, knipt, vastspeldt, daarna op mijn schoot kruipt en ik de pedaal bedien terwijl zij de stof voortschuift. Bij de rechte stukken mag ze zelf 'pedalen', altijd spannend!

 

't Zal wel zijn dat ze fier is op haar maaksel, want dat popje he, dat heeft ze ook zelf gedaan!

Het kleedje dat ze zelf draagt is met hetzelfde patroon gemaakt als het kleed van haar grote zus. Dat geeft zo een ander effect he, twee verschillende stofjes?

Ouder »