Tantehilde.be

De avonturen van de familie Merckx

Categorieën: kinderen, schoons van anderen, tussendoor Reacties: 4 woensdag, 1 juli 2015 08:58

door cartoonist AAaRGh, check (en like!) maar eens de facebookpagina van de familie De Koninck, de fratsen van Jolien en Lena zijn ook grappig. Eigenlijk zijn ze zo grappig dat ik altijd luidop moet lachen met die stripjes. En dat schreef ik ook in een bericht aan de cartoonist. "Ik ben fan, maar mijn kinderen zijn óók grappig!". "Ha ja? vertel eens?" antwoordde hij. En een dag later kreeg ik stripjes van de familie Merckx in de mail! Ik heb er dus nog eentje, die krijgen jullie volgende week te zien. So stay tuned, het wordt hier opnieuw kei-spannend op deze blog!

Wie wil er een Duitse versie van het poppenboek?

Categorieën: tantehilde schrijft een boek Reacties: 22 dinsdag, 30 juni 2015 10:41

"Tantehildes Puppen selbst genäht"

Ik mag van mijn uitgeverij 5 boeken verloten onder mijn lezers!

Wie heeft er graag een Duitse versie van het poppenboek, of heeft een duitstalige vriendin die binnenkort jarig is?

Laat je emailadres hieronder achter en volgende week verloot ik 5 boeken!

 

Het vakantiekookboek van de juf

Categorieën: kinderen Reacties: 6 maandag, 29 juni 2015 23:44

En toen was het plotseling eind juni en had ik dit jaar nog geen 10 keer geblogd. Maar ik was dit jaar wél op tijd met het organiseren van een tof juffenkado! Al kwam de eindsprint echt op het einde en zijn de kadootjes vanavond pas klaar. Maar ziet, het is morgen toch nog wel een halve dag school, tijd genoeg om een kado'ke af te geven!

Het werd een vakantiekookboek voor de juf met alle lievelingsrecepten van de kinderen. 

Het hele idee van een kookboekje is eigenlijk gepikt van 't Internet: Mme Zsazsa maakte een vriendenboekje, en zij had dat idee op haar beurt gepikt van Vink. Maar omdat één van de juffen graag kookt, werd het hier een kookboekje. Dat vergde wat extra inspanning en medewerking van alle ouders, en extra huiswerk voor de kinderen. Maar ze hebben dat allemaal heel flink en heel stiekem gedaan. 

3 weken geleden deelde ik aan alle kinderen een dubbelgevouwen A4 uit waarop stond: 'Het lievelingsrecept van…'. Ze mochten thuis hun lievelingsgerecht, of een origineel familiegerecht noteren en er een mooie tekening bij maken. Daarna verzamelde ik alle recepten en bundelde alles per klas. Er kwamen toffe recepten binnen (en ik heb mijn eigen kookboek daarmee ook een beetje uitgebreid, hehe) en veel ouders hielpen hun jonge schrijvertjes:

(wat een schattige getekende wafel!)

Een elastiek houdt het hele boekje bij elkaar.  Zo kon ik blaadje per blaadje makkelijk bijvoegen als ik ze ingevuld terugkreeg. Dat was het plan. Uiteraard heb ik al die inkepingen vanavond moeten knippen. En een schone kaft schrijven! Maar omdat schoonschrift niet aan mij besteed is, deed ik het met carbonpapier (gekocht in het vooreurose tijdperk!)

Ondertussen zijn de boekjes al heel veel keer opengelegd en weer dicht en blijkt het rekkersysteem toch niet zo bestand tegen kreukels. Maar een kookboek is om gebruikt te worden, dus smakelijk juffen en een fijne vakantie!

 

Fietsers!

Categorieën: tussendoor Reacties: 2 vrijdag, 12 juni 2015 12:40

Stien vroeg mij laatst of ik ambassadeur wou zijn voor de campagne korte ritten van mobiel 21vzw om mensen aan te moedigen om korte afstanden zoveel mogelijk te voet of per fiets af te leggen.  Ik ben toen stout geweest en ik heb neen gezegd. Neen, omdat ik helaas één van die Belgen ben die per jaar gemiddeld 450km aan korte autoritten tot 5km aflegt. Helaas misschien zelfs meer.  Ik vond het dan erg fout om zelf veel korte afstanden met de auto af te leggen en tegelijk anderen aan te moedigen om het met de fiets te doen. Maar ik heb soms geen andere keuze. Het ligt aan mijn groot gezin en de vele hobby's die ze hebben waardoor ik heel veel moet chauffeuren. Als het erg tegenvalt ben ik op een woensdag 8 keer een korte rit van 6km aan het doen. Al proberen we altijd te carpoolen of doe ik ondertussen boodschappen.  

En hoe kom ik erbij dat ik nu dan wel ineens blog over dat fietsen? Omdat mijn klein fietserke zelf fietst!!

 

Ik heb heel erg lang met 2 fietsstoeltjes rondgereden: eentje vooraan, eentje achteraan. Er is een tijd geweest dat er ook een fietskar achter mijn fiets hing. Er is zelfs een tijd geweest dat ik één klein fietserke naast mij had, een kleuter voorop, een kleuter achterop, een peuter in de fietskar en een baby in de buik. Onverantwoord eigenlijk. De fietsstoeltjes en fietskar zijn ondertussen al lang doorgegeven aan familie en vrienden. En daar voegt zich binnenkort ook de aanhangfiets bij. Tot 2 dagen geleden hing Winand achter mij. Maar nu hij kan fietsen fietst hij naast mij. Zonder fietsstoeltjes vond ik al een grote vrijheid, nu zonder aanhangfiets is nog beter en het beste zou zijn als ze ook zelf hun boekentassen dragen en ik niet als een muilezel moet rondrijden ;)

Hij is erg dapper, want het is het meest rommelige fietsje ooit. Het kraakt en piept en het is verroest. Alle kinderen van zijn klas hebben een blinkende mooie fiets met degelijk werkende remmen. Hij moet het helaas doen met dat oude fietsje waarop Mattijs indertijd ook leerde fietsen, en 3 kinderen voor hem, want wij doen van doorgeef-fietsen. We hebben nog nooit een cent betaald voor een kinderfiets, we krijgen en geven ook weer door.  Maar Winand is fier en trapt dapper door. Iep-reddel-iep-reddel-iep-reddel-..als je leert fietsen op kasseien dan kan je het wel he? (ok, als je benen moe zijn, mag je even stappen) (Als het gras kriebelt ook) (En bergaf ook..) (..want je remmen werken maar half).

Als ik dus niet ga werken, fiets ik met de drie jongsten naar school die 3km verder ligt. De twee oudste kinderen fietsen dagelijks 10km naar school en 's namiddags weer 10km terug naar huis. Mattijs wil een koersfiets om te trainen en om in de gazet te komen: "Merckx is herrezen!". Birgit sprak vorige week de wijze woorden: "Ik kan maar beter blijven fietsen naar school, want wat voor een humeur zou ik anders hebben!". Inez droomt ook al van 'naar het middelbaar' te fietsen, "hoe snel zou ik dan gaan, mama?". En Aster fietst en moedigt Winand aan.  Dus ja, wij zijn eigenlijk wel een fietsende familie. Ons humeur wordt er beter van, onze benen ook. En misschien ook een beetje het milieu, want alle kleine beetjes helpen, toch?  

 

Spannende avonturen op de boerderij.

Categorieën: beesten Reacties: 5 woensdag, 29 april 2015 09:48

's Morgens als ik koffie sta op te gieten, staar ik wat uit mijn keukenvenster.  Op een ochtend, ik moet nog niet goed wakker geweest zijn, zag ik een gek tafereel:

"Wat zitten die katten toch zo raar te kijken naar die kip?…o wacht..ik heb helemaal geen grijze kip…"

Mevrouw de kat keek vol ontzag naar de scherpe klauwen en snavel van mevrouw de sperwer en droop het af. Ik daarentegen, raapte mijn handschoenen, mijn moed en een (vers proper!) laken van de waslijn en heb -zonder koffie (want die raakte niet klaar) – het gewonde dier gevangen en belde het opvangcentrum voor vogels in Opglabbeek. 

 

Mevrouw de sperwer was wat suf, maar bleek eigenlijk alleen een bloedneus te hebben, maar geen gebroken vleugels of poten. Waarschijnlijk is ze tegen de venster gevlogen en alleen wat door elkaar geschud.  En dus mocht mevrouw bij mij in een kartonnen doos uitrusten. Een paar uur later lieten we ze weer vrij, onder grote belangstelling van een hoop fotografen. Ik hoopte een foto te kunnen maken van haar vlucht. Maar ze vloog omlaag in plaats van omhoog. Ze heeft zich nog even onder de haag schuil gehouden, maar is nadien toch vertrokken. Enfin, dat hoop ik toch..

Man, wat is het hier toch altijd spannend op de boerderij!

Ouder »